Severní liga házedel 2015 – 35. ročník

2. prosince 2015

Tak to dopadlo jako vždy. Článek o Severní lize házedel píši v době, kdy mám již připravenou pozvánku na další ročník a fotky zcela chybějí, přestože fotografů bylo povíce.

Severní liga nastala pro organizátory již na podzim. Museli jsme ji zařadit do kalendáře akcí Českého svazu leteckých modelářů, upravit pozvánku na nový ročník, ale hlavně vyřídit povolení řízení letového provozu letiště Liberec. Vše se ale podařilo a tak jsme mohli v neděli 11.1.2015 začít a to včetně přidané kategorie vystřelovadla. Ta sice byla vypsaná jenom pro žáky, ale nakonec jsem byl ukecán i pro ostatní.

První kolo – sešli se pouze skalní příznivci, protože vzdálenější se lekli předpovědi silného větru. Po dohodě s Břéťou se ale kolo konalo. Každý se stejně jenom pozvolna vzpamatovával z vánočního přejídání a novoroční kocoviny. Děti samozřejmě pouze z probdělích nocí u nové výpočetní techniky a mobilů. Větrné počasí nikomu nepomohlo, Michal Chuboba kromě zničení všech házedel po třech soutěžních startech zapadnul s autem do vodou zalitého příkopu, ale kamarádsky jsme ho vytáhli. Tomáš Vlček předvedl efektní průlet opadaným stromkem. Do stromku vlétalo házedlo plnou rychlostí, ven vypadávali pouze jednotlivé díly oddělené v lepení.

Vystřelovadla létali tři účastníci a bylo viditené ladění strojů nové kategorie.

Druhé kolo – 25.1.2015 – zrušeno pro silný vítr. Někteří sice namítali, že v Krásné Studánce nebyl vítr silný, ale letiště je mezi Růžodolem a Ostašovem a tam to FOUKALO!!! Ředitel soutěže má vždy pravdu.

Třetí kolo – 8.2.2015 – zrušeno prosilný vítr. Jediný účastník, Michal Chudoba, nepochopil můj email a přijel. Ale při příjezdu k letišti bleskem pochopil situaci a stáhnul okénko: „Já jsem myslel, že zrušené je třetí kolo a bude se létat aspoň druhé. Ale jak to vidím, spíš nevidím na druhou stranu dráhy, tak ani nevylezu z auta. Tak ahoj na příštím kole.“ Otočil se a odjel domů. Já zkusil přejít letiště a málem mne při váze 103kg vítr odfoukl.

Po dohodě jsem další pokus o létání udělali hned příští týden.

Odložené třetí kolo – 15.2.2015 – druhé kolo jsme zrušili. Vítr byl opět silný s nárazy do 9m/s. Také to bylo vidět na výsledcích. Favorit Standa Rudinský skončil až na 5. místě a o první místo se podělili Jan Štohanzl a Michal Chudoba. Startovní pole se již zvětšilo. Přijelo i družstvo dětí z LMK Varnsdorf a naše děti byly také kompletní.

Čtvrté kolo - 22.2.2015 – vítr se umoudřil, ale našim výkonům to nepomohlo. Občas sněžilo, občas mrholilo. V nejhorším počasí přišli naši nejmladší účastníci, sourozenci Bílkovi. Pětiletá Eliška stačila odletěl jenom pět startů, potom byla celá zmrzlá. Svůj výkon ohodnotila slovy: „ Letadýlko my nelétá, protože ná zmrzlý křidýlka“ a s nudlí u nosu odešla do auta. Bratr Jirka musel ukončit létání po čtyřech startech, ale výsledek byl pěkný.

Páté kolo – 8.3.2015 – Břéťovy obavy se potvrdily. Aeroklub se probudil a v devět hodin kontrolovali dráhu a v jedenáct se odlepit Trenér od země. Naštěstí už scházel poslední let Standy Rudinského, Jirka Bílek dolétat vystřelovadla v modelářském areálu, daleko od vzletové dráhy. Vítr opět 5m/s, ale již jsme naladili stroje a někteří i formu. Pozdě, ale přece.

Výsledková listina je připojena, nic nového na ní nenajdete. Opět zvítězil Standa Rudinský, následován Janem Štohanzlem a Standou Rokoským. V dětech měla nadějné výsledky Antonie Rokoská a ostatní staré známé tváře létali jako vždy, jednou nahoru, jednou do země.

Každý článek o Severní lize házedel končí přání se sejít na dalším ročníku, zda to bude ještě možné na letišti v Liberci. To je výhoda psaní článku pozdě.

Tak ahoj 10.1.2016 na prvním kole Severní ligy házedel, již 36. ročníku!

Co nového? Břéťa bude hlavní rozhodčí a ředitelem bude velký pes:

Petr Budai