Severní liga házedel 2012

20. března 2012

Zdravím příznivce Severní ligy házedel,

další ročník, tentokráte již 32., se uskutečnil během čtyř zimních nedělí. Jako pokaždé nás počasí obdařilo svými rozmary. První kolo poprchávalo a mírně foukalo, druhé kolo se z důvodu silného větru létalo společně s kolem třetím a to při mrazu -11°C. Čtvrté kolo bylo opět posunuto z deštivého počasí a létalo se v termínu pátého kola. Počasí zařídilo i prodloužení napětí posunutím termínu posledního kola a možností jeho zrušení, pokud by nebylo letuschopné. Ale odměnilo naši trpělivost závěrečným kolem s krásným počasím.

Boj o umístění na prvních přičkách prakticky nebyl. Standa Rudinský sice v prvním kole hledal tu správnou formu a seřízení, ale od dalších kol to vzal pevně do rukou. Honza Hernych ve starších žácích od začátku do konce dal na vědomí, že tady vládne on. Tajné služby v ještě tajnějších zprávách naznačovali uzavření opoziční smlouvy mezi juniory během nočních hodin na Game Jam Prague 2012 (klikni pro více informací, klikni pro stažení hry). Bojovalo se tedy pouze v kategorii mladší žáci až třísky na letišti lítaly. To se Marek Budai trefil tátovi házedlem do zásobníku, zřejmě vyřizování rodinných záležitostí.

Trefa do cizího hangáru

Špatnou zprávou pro příznivce Severní ligy je fakt, že odborníci na diskuzní témata jako například aerodynamicky nejvýhodnější eliptické křídlo, záporné vzepětí VOP, nejvhodnější energy drink ( rum nebo 12°pivo ) se ze závodů přemisťují do různých temných zákoutí jako například Svijanská hospoda pod hotelem Zlatý Lev v Liberci. Potom diskutující při placení účtu jedním dechem říkají, že nemají na nákup balsy, uhlíku a laku na nové stroje a tudíž se nemohou zúčastnit. Ale pravdou je to, že se obávají, že je porazí pan MODELÁŘ - Petr Kollert.

Petr Koller v akci

Celkové zhodnocení dle klubové příslušnosti

Šluknovský výběžek – LMK Varnsdorf, Rumburk, Vilémov – v termínu 27.-28.12.2011 bylo 12 dětmi a 3 seniory postaveno více než 20ks házedel. Účast 8 soutěžících, ale všichni staří známí, žádné nové tváře ze stavby házedel. Kde je efektivita?

YMCA Liberec – 14 účastníků, ale potenciál je daleko vyšší. Nadějní závodníci nemají volný čas, mládí není ochotno v neděli ráno vstát a jít sportovat. To ve čtvrtek odpoledne na kroužku jsou plni energie a soutěžní nálady.

OK klub – svijanští lvi – každou první středu se proberou z hibernace, jako šelmy doplní zásoby energie a opět upadají do hibernace.

LMK Liberec – 5 účastníků z 73 členů klubu

Liberecké svahy – v důchodkách, v teple u radiátorů trénují na simulátorech na další sezónu. Mezi lety se kouknout na webové kamery areálu Obří sud, zda už konečně roztál sníh.

Jak to nakonec dopadlo?

V seniorech byl jednoznačně, s velkým náskokem na prvním místě Stanislav Rudinský. Velká bitva se odehrála mezi účastníky o 2. až 5. místo. Nakonec 2. místo obsadil Stanislav Rokovský s 1285s, třetí byl Jan Štohanzl s 1254s, bramborovou medaily získal Petr Budai s 1239s následován Michalem Chudobou 1237s.

Vítěz

Opoziční smlouva byla sepsána, tak jenom už celkové součty u juniorů. Jaroslav Štěpán se rozloučil s juniorskou kategorií na prvním místě s 976s a pro další rok ji přenechal Ondřeji Budaiovi s 879s. Jan Budai se rovněž rozloučil s juniorskou kategorií a to na třetím místě s 475s.

V soutěži starších žáků se také Jan Henych loučil a to přehledným vítězstvím s výkonem 1044s. Stát se novým vládcem má možnost Jaromír Cimpl (507s) nebo Josef Ježek (486s). Tady bude možná příští ročník SLH zajímavý boj.

Jediná kategorie ve které se bojovalo se také loučí se svým vítězem. David Pecinovský během dvou kol nalétal 350s, v celkovém součtu ho však těsně následoval Marek Budai s 345s. Pro obeznámené nebylo třetí místo nováčka Tomáše Vrabce (304s) překvapení, je členem klanu Budaiů. Zde musím vyzdvihnout výkon jediné ženy ve startovním poli – Sáry Staudigelové (245s), která obsolovala všech 5 kol!

Pohoda mezi účastníky

Absolutním vítězem se stal Stanislav Rudinský, ale první starší žák Jan Hernych byl díky výkonu a trochu i pomocí koeficientu na 4. místě.

Kompletní výsledky

Co na závěr? Poděkování Ondřeji Budaiovi za vytvoření programu pro vyhodnocení výsledků SLH a ještě větší poděkování Břéťovi Prokešovi za uspořádání.

Pan ředitel

Hodnotné ceny věnovala YMCA Liberec a program STARTTECH – začni s technikou při Technické univerzitě Liberec.

Doufám, že se těšíme na další ročník, kde se všichni nebo ve větším množství opět sejdeme.

Petr Budai