Severní liga házedel 2016 – aneb deníček ředitele závodu

16. února 2016

Ne, že bych šel do sebe, ale již po třetím kole začínám psát článek o průběhu ligy. Začínám se obávat, že všechny detaily zapomenu.

První kolo se odlétává v plánovaném termínu. Organizace vázne, jsem sám časoměřičem, zapisovatelem, pokladníkem. Teprve po příchodu Břéti si dávám házedlo dokupy a házím, abych se ohřál. Jsem zmrzlý jako rampouch. Počasí je vcelku dobré, vzduch je trochu turbulentní. To je bohužel už na libereckém letišti normální stav při většině směrech větru. Stromy rostou a směs teplého a studeného vzduchu z průmyslových a obchodních zón se na turbulenci také podílí. A jako vždy jsme po Vánocích a Novém roce zlenivělí. Výsledky odpovídají 1. kolu – stojí za houby.

Druhé kolo přesouvám o týden později. Rozhodoval jsem se mezi létáním ligy a seminářem o výrobě vrtulí na F1G. Protože kluci z kroužku v současné době patří k nejlepším v P30 v ČR, tak se rozhoduji pro seminář. Doufám, že je přesunu do géček a P30 se uvolní pro další děti. Předpověď počasí je nijaká, někteří naznačují mráz -7°C, jiné zase +5°C a déšť. Na seminář jedeme přes Varnsdorf, kde nabíráme Pepu Bartíka a Pavla Formánka. Když počítám počet účastníků, tak mi vychází, že 5 seniorů a 7 dětí se díky tomu nezúčastní. Soutěž pro deset lidí se mi nechce dělat, proto ji přesouvám. A také to nechci zbaběle nechat na Břéťu.

Přesunutí byla velká chyba. Seminář byl dobrý, ale počasí bylo naprosto ideální na soutěž. Náhradní termín o týden později foukal silný vítr napříč letištěm. Volbu startoviště jsem provedl s cílem se vyhnout vrtulníku LZS a zachránit házedla před smutným koncem v opičárně. Znamenalo to létání v turbulencích za slévárnou a výsledky opět odpovídaly počasí. To dokonce v některých okamžicích i sněžilo. I přes mizerné časy jsme létali až ke kruhu na účka, obava z opičárny byla na místě. Jediným pozitivem bylo to, že mi přišli pomoci kluci z kroužku a při třech časoměřičích to odsejpalo.

Líbil se mi komentář Luboše Velce:

Vážení a milí !

Děkuji Péťovi za slovo. No byl to dnes pěkný masakr a přežili jen ti opravdu nejsilnější. Stanoviště jsme vzhledem ke směru větru zvolili poblíž místa, kde vede silnice k bývalé slévárně. Modely nabíraly směr napříč letištěm , přibližně na modelářské buňky. Vítr byl silně nárazový a velmi mohutná turbulence v blízkosti stanoviště hravě shazovala z velkých výšek naše drahocenné modely až na zem. A aby to nebylo málo, tak nádherné slunečné počasí, co nás vítalo ráno v devět hodin, tak se změnilo na sněhovou bouři, kdy viditelnost klesala prakticky na nulu. No skoro na nulu……..Ještěd jsme prostě neviděli. A toto počasí se takto v půlhodinových periodách měnilo. Slunce , sníh, slunce, sníh………….I přes tyto podmínky, připomínající filmový horor běčkové řady, všichni statečně odlétali a myslím, že ti co dali přednost vyhřáté posteli před slotou na letišti, tak silně prohloupili. Takže proto výsledky druhého kola byly horší než v prvním. Nám to ale nevadilo, zvítězili vlastně všici !!!!!!

Modelařině zdar a házedlům zvlášť !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Luboš Velc

P.S. Péťo, cenu pro vítěze seniorů vystřelovadel věnuji já. Cena bude !!!!!!

Třetí kolo jsem se rozhodl vydržet a rozhodnout o jeho konání až v neděli do 7:30. Předpověď větru 6m/s s nárazy 18m/s se mi zdála dost pesimistická. Ráno vstávám v 6:00. Informace z internetu jsou takové divné, ono také umístění meteorologické stanice na letišti není ideální. Odjíždím na letiště. Zachoulen do teplé budy, teplé kaltohy a stejně mi je zima. Je ještě tma a tak si na anemometr musím svítit mobilem. Zároveň si to nahrávám. Stejně mám problém udržet displej v zorném poli mobilu. Rychlost větru 8m/s náraz až 15m/s. Rychlost je na 100% po dobu 20s přes 10m/s. Jedu domů a soutěž odvolávám. Na letiště jsem jel ještě na devátou hodinu, vrátit ty, kteří nečtou emaily. Pouze Luboš Velc přijíždí, četl email naposledy v jednu ráno. Diví se, že se nelétá. Když jde 10m do letiště, uznává, že to trochu fouká. Po dalších deseti metrech se přestává divit. Za pět minut žadoní, abychom si šli sednout aspoň do auta. To už ale uplynula akademických 15 minut a odjíždíme z letiště. POZOR !!! Luboš si postavil vystřelovadlo!

Náhradní termín další neděli má předpověď počasí mizernou. Postupně se ale vylepšuje, ale v sobotu se objevuje předpověď srážek. Vyhodnocení norů, windguru, aladina a všech dalších stojí za houby, každý předpovídá něco jiného. I směr větru se liší o 90°. Ráno opět vstávám v 6:00, slyším déšť. Kamera na letišti má mokrý objektiv. V 7:00 začíná dlouhý telefon s Pepou. Jsou na place tři varianty. První je rozhodnout až na letišti, druhá je posunout soutěž na odpoledne a třetí je odsunout soutěž a pořádat dvoukolo. Dlouhodobá předpověď stojí za starou bačkoru, ale věřte rosničkám. Nejpřesnější jsou předpovědi s deštěm, tak kolo opět odsouvám. Měním kalendář na webu, rozesílám emaily. Na letiště se dostaví pouze Martin Budai, Michal Chudoba a Jan Rokoský. Po návratu domů a kontrole emailu se musím omluvit Michalovi, nebyl v ani jednom z hromadných emailů. Tak možná bude příští ročník ředitelem opět Břéťa, já se neosvědčuji.

Petr Budai